Uchwała 146/XXII/05
UCHWAŁA NR 146/XXII/05
RADY MIEJSKIEJ W CIECHANOWCU
z dnia 31 stycznia 2005 r.
w sprawie ustalenia lokalizacji i regulaminu targowisk.
Na podstawie art. 40 ust. 2 pkt. 4 ustawy z dnia 8 marca 1990 roku o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2001r. Nr 142, poz. 1591 z 2002r. Nr 23,poz. 220, Nr 62, poz. 558, Nr 113 poz. 984, Nr 153 poz. 1271, Nr 214 poz. 1806 z 2003r. Nr 80 poz. 717, Nr 162 poz. 1568 i z 2004 r. Nr 102 poz. 1055, Nr 116 poz. 1203) uchwala się, co następuje:
§ 1. Ustala się lokalizację targowisk miejskich w Ciechanowcu:
1) przy trasie Ciechanowiec- Brańsk na działkach oznaczonych nr ew. 455/1 i 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, i 474 o powierzchni łącznej 5,76 ha,
2) przy ul. Mickiewicza na działce oznaczonej nr ew. 2856/2 o powierzchni 0,1053 ha oraz na części działki nr ew. 2869 o powierzchni 0,0500 ha.
§ 2. Ustala się regulamin targowisk stanowiący załącznik do uchwały.
§ 3. Traci moc uchwała Nr 213/XXVIII/01 Rady Miejskiej w Ciechanowcu z dnia 27 sierpnia 2001 r. w sprawie ustalenia lokalizacji i regulaminu targowisk.
§ 4. Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od daty od pierwszego dnia miesiąca następującego po wejściu w życie uchwały.
Przewodniczący Rady Miejskiej
Mirosław Kierski
Załącznik nr 1
do uchwały Nr 146/XXII/05
Rady Miejskiej w Ciechanowcu
z dnia 31 stycznia 2005 r.
REGULAMIN TARGOWISK MIEJSKICH W CIECHANOWCU
I. POSTANOWIENIA OGÓLNE
§ 1. Targowiskami Miejskimi w rozumieniu niniejszego Regulaminu zwanymi dalej "Targowiskami" są niżej wymienione place targowe:
1) przy trasie Ciechanowiec- Brańsk przeznaczony do handlu ze straganów, stoisk, namiotów, przyczep, wozów, pojazdów samochodowych, koszy, z ręki, wózka i baro- autobusów,
2) przy ul. Mickiewicza przeznaczony do handlu ze straganów, stoisk, namiotów oraz z koszy i z ręki.
§ 2. Targowiska prowadzone są i administrowane w imieniu Gminy przez Przedsiębiorstwo Robót Komunalnych "FARE" w Ciechanowcu.
II. TERMINY I CZAS TRWANIA TARGÓW
§ 3. Targowisko położone przy trasie Ciechanowiec- Brańsk czynne jest w czwartki w godzinach od 5.00 do 12.00.
§ 4. Targowisko tzw "zieleniak" przy ulicy Mickiewicza w Ciechanowcu czynne jest codziennie w godzinach od 6.00 do 18.00.
III. WARUNKI UCZESTNICTWA W TARGACH
§ 5. Uprawnionymi do handlu na Targowiskach są: osoby fizyczne, osoby prawne oraz podmioty nie posiadające osobowości prawnej.
§ 6. Wykonywanie na Targowiskach zarobkowych czynności usługowych jest dopuszczalne na ogólnych zasadach wynikających z ustaw w sposób nie utrudniający innym osobom i jednostkom działalności handlowej.
IV. TOWARY DOPUSZCZONE DO SPRZEDAŻY NA TARGOWISKACH
§ 7. 1. Na Targowiskach mogą być sprzedawane towary i artykuły z zastrzeżeniem § 8 niewyłączone z obrotu na mocy odrębnych przepisów pod warunkiem, że ich sprzedaż na Targowiskach nie narusza powszechnie obowiązujących przepisów prawa (ograniczeń, nakazów, zakazów). W szczególności mogą być sprzedawane:
1) artykuły żywnościowe i przemysłowe (w tym wytwory rękodzieła ludowego, artystycznego i rzemiosła),
2) produkty pochodzenia rolnego, ogrodniczego i leśnego nie przeznaczone do spożycia (nasiona, kwiaty, drzewka owocowe itp.),
3) drobny inwentarz domowy, jak króliki, ptactwo domowe, gołębie itp.
4) trzoda chlewna, krowy, konie itp.,
5) nawozy sztuczne i pasze dla zwierząt,
6) sprzęt i części do maszyn rolniczych.
2. Sprzedaż grzybów hodowlanych na terenie Targowisk jest dopuszczana po ich zakwalifikowaniu przez klasyfikatora i pod warunkiem umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów (pieczarka, boczniak).
§ 8. 1. Na Targowiskach w handlu obwoźnym zabroniona jest sprzedaż artykułów wymienionych w załączniku do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 20 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higienicznych i sanitarnych obowiązujących w handlu obwoźnym środkami spożywczymi oraz wykaz artykułów, które nie mogą być wprowadzone do obrotu w handlu obwoźnym (Dz .U. z 2003 r. Nr 21, poz.182), tj.:
1) środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, z wyjątkiem napojów dla sportowców i środków energetyzujących,
2) następujące środki spożywcze bez opakowań jednostkowych:
- mleko niepasteryzowane i niepoddane obróbce termicznej oraz przetwory mleczne, w tym lody,
- tłuszcze roślinne i zwierzęce,
- mięso i przetwory mięsne oraz podroby i przetwory podrobowe zwierząt rzeźnych,
- drób bity i przetwory drobiowe oraz podroby i przetwory podrobowe z drobiu,
- dziczyzna i przetwory z dziczyzny,
- przetwory rybne,
- mrożone środki spożywcze, w tym zawierające w swoim składzie środki spożywcze wymienione powyżej,
- potrawy i wyroby garmażeryjne do bezpośredniego spożycia,
- przetwory grzybowe,
- pieczywo i wyroby ciastkarskie.
3) rosnące w warunkach naturalnych grzyby świeże,
4) napoje alkoholowe, z wyjątkiem piwa w opakowaniach jednostkowych.
2. Na Targowiskach- poza towarami i artykułami określonymi w ust. 1- nie mogą być sprzedawane:
1) nafta, benzyna, spirytus skażony (denaturat), trucizny, środki lecznicze,
2) broń, amunicja, materiały wybuchowe oraz przedmioty ekwipunku wojskowego,
3) artykuły szkodliwe dla zdrowia lub stanowiące zagrożenie dla życia ludzkiego oraz artykuły zepsute, sfałszowane, fałszywie ocenione,
4) towary pochodzące z kradzieży,
5) kasety magnetofonowe i magnetowidowe, płyty CD, DVD- bez właściwego zezwolenia,
6) towary nie posiadające wymaganych oznaczeń i atestu,
7) inne towary, których sprzedaż jest zabroniona na podstawie odrębnych przepisów.
§ 9. Za stan sanitarno- porządkowy Targowisk odpowiada Administrator.
§ 10. Administrator jest zobowiązany:
1) czuwać nad przestrzeganiem przepisów Regulaminu i wydawać polecenia w celu usunięcia uchybień i niedociągnięć,
2) wstrzymać sprzedaż towaru objętego zakazem lub co do którego zachodzi uzasadnione podejrzenie, że jest on szkodliwy dla zdrowia i jednocześnie zawiadomić właściwy organ sanitarny lub inny właściwy organ o wstrzymaniu sprzedaży towaru.
§ 11. Osoby i jednostki organizacyjne biorące udział w handlu na Targowiskach obowiązane są przestrzegać przepisów Regulaminu oraz przepisów higieniczno- sanitarnych i porządkowych oraz powszechnie obowiązujących przepisów związanych z prowadzeniem działalności handlowej i obrotem towarami.
§ 12. Sprzedawcy i inne osoby przebywające na targowisku powinny wykonywać swe czynności w taki sposób, aby nie przeszkadzać innym w sprzedaży i zakupie.
§ 13. Zabrania się prowadzenia sprzedaży towarów w drodze publicznych losowań lub przetargów.
§ 14. 1. Sprzątanie placów targowych i terenów wokół targowisk oraz uprzątnięcie nieczystości następuje każdego dnia, w którym prowadzony jest handel bezpośrednio po zakończeniu handlu i opuszczeniu targowisk przez handlujących.
2. W razie potrzeby z uwagi na organizację ruchu i porządek publiczny- Administrator może zarządzić wcześniejsze zakończenie sprzedaży i opuszczenie Targowisk lub ich części.
§ 15. Administrator może wyznaczyć stałe punkty sprzedaży dla określonych grup (rodzajów) towarów.
§ 16. 1. Miejsca do sprzedaży poszczególnych grup towarów, ustawienie straganów, ław, stołów i wszelkiego rodzaju sprzętów, miejsca postoju pojazdów oraz kierunek ruchu pojazdów na Targowiskach wyznacza Administrator poprzez wydanie ustnych lub pisemnych poleceń oraz odpowiednie oznakowanie.
2. Wszystkie towary mogą być wystawione tylko w określonych granicach miejsca lub obiektu, z którego prowadzona jest sprzedaż.
3. Towary muszą być wystawione do sprzedaży tak, aby nie przesłaniały widoku sąsiednich obiektów, z których prowadzona jest sprzedaż.
4. Zabrania się handlu na drogach dojazdowych i innych ciągach komunikacyjnych.
§ 17. 1. Za wszelkie transakcje handlowe zawierane na Targowiskach odpowiedzialność ponoszą sprzedający i kupujący zgodnie z Kodeksem Cywilnym i innymi obowiązującymi przepisami. Każdy sprzedawca odpowiada za jakość sprzedawanego przez siebie towaru.
2. Sprzedawcy towarów lub usług obowiązani są do:
1) posiadania przy sobie dowodu tożsamości,
2) wywieszania tabliczki (naklejki) lub szyldu z oznaczeniem przedsiębiorcy, wskazaniem adresu jego siedziby, numerem wpisu do rejestru przedsiębiorców wraz z oznaczeniem sądu rejestrowego,
3) uwidocznienia na towarach wystawionych do sprzedaży cen lub wywieszenia cenników, informowania w sposób nie budzący wątpliwości o nazwie towaru, producencie towaru i jego adresie oraz umieszczenia innych oznaczeń i informacji wymaganych na podstawie odrębnych przepisów,
4) umieszczenia przy sprzedaży produktów pochodzenia leśnego- dodatkowej informacji o miejscu i pochodzeniu (nazwa lasu, terenu).
§ 18. Do ważenia lub mierzenia towarów mogą być używane wyłącznie jednostki miar obowiązujących w obrocie towarowym, a mianowicie: metr, kilogram, litr i ich pochodne.
§ 19. Wagi i inne przyrządy miernicze używane na Targowiskach powinny mieć cechę legalizacyjną i być ustawione w miejscu umożliwiającym nabywcy obserwację czynności ważenia towarów.
V. PRZEPISY HIGIENICZNO- SANITARNE ORAZ DOZÓR NAD OBROTEM ARTYKUŁAMI ŻYWNOŚCIOWYMI
§ 20. Urządzenia i sprzęt, stykające się z żywnością podczas sprzedaży, transportu i przechowywania oraz środki opakowaniowe, naczynia i sztućce jednorazowego użytku, powinny być wykonane z materiałów dopuszczonych do tego celu na podstawie pozytywnej opinii Państwowego Zakładu Higieny.
§ 21. 1. Wymagania dotyczące prowadzenia na targowisku handlu okrężnego (obwoźnego i obnośnego) artykułami spożywczymi i używkami w tym między innymi mięsem i jego przetworami, drobiem, rybami i przetworami rybnymi, tłuszczami zwierzęcymi i roślinnymi, mlekiem i jego przetworami - określają przepisy rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higienicznych i sanitarnych obowiązujących w handlu obwoźnym środkami spożywczymi oraz wykaz artykułów, które nie mogą być wprowadzone do obrotu w handlu obwoźnym.
2. W stałych punktach sprzedaży targowiskowej artykułów spożywczych obowiązują odrębne przepisy normujące stan higieniczno- sanitarny stałych punktów sprzedaży.
§ 22. Administrator zobowiązany jest do przeprowadzania kontroli przestrzegania przez sprzedawców oraz osoby świadczące usługi na terenie Targowiska przepisów higieniczno- sanitarnych, o których mowa w § 21 w tym do żądania od wymienionych osób okazania stosownych zaświadczeń i dokumentów (np. aktualnej książeczki zdrowia, świadectwa sanitarno- weterynaryjnej kontroli mięsa itp.).
VI. OPŁATY ZA PROWADZENIE SPRZEDAŻY NA TARGOWISKACH
§ 23. 1. Osoby fizyczne, prawne i jednostki organizacyjne nie mające osobowości prawnej prowadzące sprzedaż na terenie Targowisk obowiązane są do uiszczania opłaty targowej za każdy dzień sprzedaży (opłata dzienna) wg stawek ustalonych uchwałą Rady Miejskiej w Ciechanowcu.
2. Opłatę targową oraz inne opłaty pobierają wyznaczeni do tego inkasenci posiadający identyfikatory, którzy obowiązani są do wydania pokwitowań według ustalonego wzoru (bilety opłat).
3. Wyłącznym dowodem uiszczenia opłaty targowej jest pokwitowanie (bilet opłaty), które należy zachować do kontroli.
4. Kontrolę poboru i uiszczania opłat przeprowadza Dyrektor Przedsiębiorstwa Robót Komunalnych "FARE". Kontrolę mogą przeprowadzać również inne osoby upoważnione przez Burmistrza.
VII. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
§ 24. 1. Użytkownicy Targowisk obowiązani są do przestrzegania niniejszego Regulaminu oraz innych norm określonych w przepisach sanitarnych, przeciwpożarowych, dotyczących ochrony środowiska oraz w innych powszechnie obowiązujących przepisach prawa.
2. Przy kontrolowaniu przestrzegania postanowień Regulaminu i ich egzekwowaniu osoby uprawnione mają prawo korzystać z pomocy odpowiednich służb państwowych
i policyjno- porządkowych.
§ 25. 1. Książka skarg i wniosków znajduje się w siedzibie Urzędu Miejskiego w Ciechanowcu, pokój nr 1.
2. Z książki skarg i wniosków mogą korzystać sprzedawcy i nabywcy w godzinach pracy Urzędu Miejskiego.
§ 26. Kto narusza na Targowiskach przepisy niniejszego regulaminu lub inne powszechnie obowiązujące przepisy prawa podlega karze przewidzianej w odpowiednich przepisach.
§ 27. Każdorazowa zmiana postanowień Regulaminu następuje uchwałą Rady Miejskiej w Ciechanowcu.
Metryka strony